Foto: Göran Olofsson; ESA/Hubble & Nasa. Montage: Jesper Cederberg/Sveriges Radio
Foto: Göran Olofsson; ESA/Hubble & Nasa. Montage: Jesper Cederberg/Sveriges Radio

60 år sedan Sputnik for ut i rymden

"Det snurrar runt enorma mängder saker runt jorden idag"
2:27 min

För 60 år sedan skickades den första satelliten upp i rymden - ryssarnas Sputnik. Det blev starten på rymdkapplöpningen och en utveckling som påverkar oss varje dag, än i dag.

I veckan var det 60 år sen som ryssarna skickade upp en liten sak i rymden som fick namnet Sputnik. Det blev startpunkten på en utveckling som ingen då kunde förutspå och som påverkar oss varje dag.

Astrofysiker Maria Sundin berättar mer:

- Sputnik var ju en ganska liten grej, jag tror den var bara 58 centimeter, en liten kula med fyra stycken antenner som stack ut åt olika håll och snurrade runt där uppe. Och vad jag förstår så var det många amatörradioentusiaster som kunde följa den också, så det var ju en väldigt stor sak för många människor. 

Man kan lugnt säga att det har hänt en del på de här 60 åren - det snurrar runt enorma mängder saker i omlopp kring jorden idag?

- Ja, det gör det, och det är av lite olika typer. Det finns ju dels satelliter som bevakar jorden, spionsatelliter, men också som kartlägger så vi kan se förändringar som sker här nere med isar och med växtlighet och annat. Och sen så har vi mycket andra vetenskapliga instrument; vi har ju rymdteleskopet Hubble och andra instrument som kan titta på ultraviolett strålning, gammastrålning och annat som vi inte kan studera här nedifrån jordytan. För att inte tala om alla kommunikationssatelliter i en så stor utveckling så den är nästan svår att förstå att den gick så snabbt.

Men det är inte oproblematiskt det här. För det är så mycket som snurrar runt där uppe så det finns risk för kollisioner?

- Ja, det stämmer. Idag har vi planer för om man skjuter upp nånting hur den ska komma ner igen också. Men det hade man inte alltid, så det snurrar runt väldigt många föremål där uppe. Och en del höjder över jorden är mer populära än andra, och där händer det ju faktiskt att det sker kollisioner. Och det är inte helt ovanligt att saker kommer tillbaka till jorden igen. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".