Dana Dragomir
Dana Dragomir turnerar i Norrland. Foto: Ulf Palm/TT
Dagens gäst

Dana Dragomir vill vara överallt - och helst i rampljuset

"Jag skrev på, men spionerade aldrig"
2:53 min

Dana Dragomir älskar att stå i centrum och tiden efter Mio min Mio, det stora genombrottet, är något hon verkligen saknar. Innan hon kom till USA, och senare Sverige, var livet komplicerat. Säkerhetstjänsten i Rumänien villa ha henne som spion och tog hennes pass.

Genom att skriva under på att spionera kom hon i väg till Las Vegas, men något spionage blev det aldrig. Istället kämpade hon på med musiken, och träffade inte sina föräldrar på fem år.

– Jag kommer ihåg att jag sparade pengar och skickade hem paket med kaffe, hårdvaluta i Rumänien på den tiden.

Hon är klassiskt skolad musiker och drillades hårt redan som sexåring att spela piano, men avskydde det. Istället blev det panflöjt, ett instrument som gav henne chansen att komma in på musikskolan i Rumänien.

När Dana kom till Sverige var det jobbigt i perioder och hon beslutade sig för att flytta tillbaka till USA. Men först släppte hon skivan som innehöll Mio min Mio och succén lät inte vänta på sig. Låten är den enda instrumentala som legat etta på Svensktoppen, och fick henne att stanna.

– Folk älskar när jag spelar den, de suckar av välbehag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".