Lär känna dig själv med biblioterapi

Hälsa och litteratur hänger ihop. Det menar man på flera bibliotek och därför blir nu så kallad biblioterapi allt vanligare.
– Jag tror det handlar mycket om att man ska få perspektiv på sig själv och sina val. Att man läser så att man får ord på de känslor man känner. Sen så sker det något när man talar med andra och lyssnar på andra. Jag tror det kan få en att må bra och förstå sig själv, säger Liv Örneryd som är bibliotekarie i Alingsås.
På ett antal bibliotek i Sverige har man börjat koppla ihop hälsa och litteratur i så kallad biblioterapi. Man läser en bok och diskuterar den i grupp med syfte att lära känna sig själv bättre. Ett av de första biblioteken i Sverige som har startat grupper i just biblioterapi är biblioteket i Alingsås. Men alla böcker passar inte i sammanhanget, säger Liv Örneryd.
– Vi läser skönlitteratur, inga faktaböcker eller självhjälpsböcker. Vi undviker deckare, för de har som syfte att väcka spänning och är inte så mångbottnade. Vi tycker texterna ska kunna leda till eftertanke.