Alexandra Zazzi
Alexandra Zazzi Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Zazzis mat

Alexandra Zazzi berättar varför och hur vi ska äta bönor!

"Bönor is the shit!"
6:07 min

Alexandra Zazzi kom förbi och gav sina tips på hur bönor ska tillagas på bästa sätt. Och bjuder oss också på ett smaskigt pastarecept.

Zazzis Pasta e fagioli

4 pers

Gör så här:

Häll bönorna i kallt vatten rör om och sila av vattnet.

Finhacka löken, sellerin och vitlöken, lägg i stekpanna med olivoljan, låt småsteka tills genomskinligt. Lägg i bönorna och stek på låg värme i 10 minuter. Salta och peppra och rör i oregano. Tag ut ungefär hälften av bönorna ( låt resten ligga kvar i pannan) och mixa till kräm i matberedare med buljongen. Smaka av.

Tag ut de hela tomaterna ut burken och grovhacka. Häll i tillsammans med resten av tomatsåsen i pannan. Låt småsjuda 10 minuter. Smaka av med salt, peppar oregano. Rör i de mixade bönorna. 

Koka pastan i saltat vatten tills al dente. Låt rinna av. Lägg pastan och smöret i såsen, vänd om ordentligt. Strö över rikligt med parmesan, olivolja och svartpeppar. Njut!

Ingredienser 

400 g borlottibönor (kokta, konserverade)

400 g stora vita bönor

10 cm blekselleri

1 msk fin hackad färsk oregano alt 1 tsk torkad

1 burk skalade tomater

1 klyfta vitlök

2 msk olivolja

1 liten gullök

1 dl buljong (grönsaks)

1 msk smör

400 g linguine eller spaghetti
Salt till pasta vatten och att smaka av med

Topping 

Parmesan att riva över 

Svart peppar

Några droppar god olivolja

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".