Nationalmuseum
1 av 2
Så här har det sett ut sen 2014, men snart är renoveringen av Nationalmuseum klar. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Li Pamp
2 av 2
Li Pamp Foto: Pontus Lindahl / TT

"Det skulle vara lättare att bygga ett helt nytt hus!"

Li Pamp om Nationalmuseums stora renovering
1:24 min

Snart är den stora renoveringen av Nationalmuseum klar. P4 Extras design- och arkitekturexpert Li Pamp berättar vad vi kan förvänta oss när museet slår upp sina portar igen hösten 2018.

Sen 2014 har Nationalmuseums omfattande renovering pågått men nu är arbetet inne på sluttampen. Museet huserar med landets största konstsamling, och museets klimat har förbättras, vilket är viktigt för tavlorna.

– Man skapar ett superavancerat luftsystem. För att äldre konstverk ska må så bra är det väldigt viktigt att temperaturen och luften är helt rätt. Man renoverar också 300 fönster som varit försatta, så det är helt nya förutsättningar för att visa konstsamlingen, säger Li Pamp. 

Nationalmuseum kallades "Europas modernaste museum" när det invigdes men har inte renoverats på 148 år, berättar Li Pamp. Nu satsar museet på att åtminstone kunna titulera sig "Sveriges modernaste museum".
Renoveringen ska också lyfta fram 1800-tals arkitekten Friedrich August Stüler speciella design:

– Man brukar säga att byggnaden är ritad i en förhållandevis ovanlig still, den så kallade venetianska renässansstilen. Och fasaden är täckt av kalksten från Borgholm, och så har man använt italiensk carraramarmor för en del skulpteringar, upplyser Li Pamp.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".