Serietecknaren Sara Granér
Arkivbild. Serietecknaren Sara Granér gästade P4 Extra den 15 oktober 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Serietecknaren Sara Granér släpper in vemodet när hon debuterar som poet

"Det passar bättre nu med något som är tvivlande och skört"
1:23 min

Hon slog igenom 2008 med "Det är bara lite AIDS", sen dess har hon varit en av Sveriges mest omtalade serietecknare. Nu debuterar hon som poet i sin nya bok.

Efter fem böcker med hybrider av djur och människor till seriefigurer där satiren och humorn stått i centrum, så byter Sara Granér nu delvis spår. I sin sjätte bok "Blixt från oklar himmel" återfinns treradiga dikter som ackompanjeras med akvarellmålningar. Och även om satiren finns kvar döljer sig också något mer under ytan.

– Den här boken har en annan ton än jag haft tidigare. Och det har varit viktigt att öppna upp för det i mitt skapande - att det inte måste låta likadant hela tiden. Det är ungefär som att ha ett band som vill ha ett nytt sound, det måste finnas en bredd, säger Sara Granér.

Ser du sig själv som en vemodig person?

– Det är någonting med samtiden som jag inte riktigt kan sätta fingret, att det passar bättre nu med något som är lite mer tvivlande, skört och sorgset än det här lite mer säkra och arga uttrycket. 

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".