Frida Boisen och Stina Wollter
Frida Boisen och Stina Wollter Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
#meetoo har snabbt spridit sig över världen

Det är ett globalt supervrål!

4:01 min

I efterdyningarna av sexbrottsskandalen kring Hollywoodproducenten Harvey Weinstein har nu ett upprop på sociala medier startat under namnet #metoo. Miljoner och åter miljoner kvinnor vittnar om övergrepp. Frida Boisen, krönikör på Expressen och digital chef på Bonnier Magazines och Stina Wollter, programledare och konstnär säger att det nu är på tiden att agera.

Stina Wollter berättar om att hon blev insliten på toaletten när hon var 12 år för hon hade störst bröst i klassen.

– På vägen hit kom jag på att när jag fastnade i en hiss när jag var 14 år med en artist tyckte han att jag borde suga av honom och jag blev våldtagen av min pojkvän efter att jag hade gjort slut, berättar hon. Män säger ; Å nej, jag har en syster, en dotter, en mamma,  - Men hallå grabben! Du har en brorsa, en son, en farsa. Ni kanske ska prata med varandra.

– Anledningen till att vi inte talar om det här är att vi under århundraden levt med en slags sanning om att vi kvinnor ska bära skammen. Jag trodde det var mitt fel för att jag hade stora bröst.

Frida Boisen pekar på att det är positivt att hashtaggen #metoo har kommit.

– Nu är det ingen som kan säga att jag fattade inte att det här pågick. Det här handlar ju om varenda kvinna i stort sett. Nu är det dags att se action. Var är männen? Alla män är inte svin. Varför inte ta diskussionen? Ta den i kväll med era barn. Lärare - tala med kidsen. Alla vuxna, alla chefer, alla politiker - nu har vi verkligen chansen. Alla korten ligger på bordet. vad ska vi göra av det?

Vad tror ni att det kan leda till?

– 810 har skrivit bara på min post. Vi  måste prata om det. Annars bär vi skiten och behöver gå till terapi. Vad kostar inte det samhället? undrar Stina.

Det är en historisk Folkrörelse. Aldrig tidigare har ett sådan globalt supervrål hörts ut över världen i sociala medier. Det här är ett unikt tillfälle att ställa sig frågan: Vad kan jag göra för att förhindra att jag begår ett nytt brott om jag är man. Ta chansen - tänkt till! Ändra ditt beteende, säger Frida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista