Mikaela Urbom
1 av 2
Mikaela Urbom Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Mikaela Urbom
2 av 2
Mikaela Urbom Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Självbiografin "Om jag bara vore lite smalare"

Efter anorexia vill man inte gå tillbaka - man vill framåt

3:59 min

I behandlingar säger man ibland att man ska komma tillbaka till ett normalt liv igen, men det handlar inte om det. Man vill framåt för det finns så mycket bra därframme.

Mikaela Urbom som vi tidigare sett i Melodifestivalen har nu skrivit en självbiografisk bok där hon berättar om sin anorexia.

Mikaela berättar att anorexin dök upp i hennes liv efter att hon slutade med idrotten. Hon var muskulös och såg inte riktigt ut som kompisarna i skolan.

– Jag blev deprimerad, berättar Mikaela. Jag ville att mitt lidande skulle synas. Jag insåg att jag ville vara bra på något - och det var att svälta. Men det var slöseri med tid och en idiotisk idé. Men jag var fast i ett beteende.

Hur lite vägde du till slut?

– Det svarar jag inte på. Det kan vara någon med anorexia som sitter och lyssnar på det här och det kan kan bli en negativ kapplöpning. De flesta anorektiker sitter redan och tycker att man inte är tillräckligt sjuk.

Vad vill du säga till de som har anorexia?

– Sök hjälp! Det finns ingen anledning att försöka gå igenom det här på egen hand. Det är skönt att ha någon på vägen. Det är jobbigt. Det finns ett mycket, mycket roligare liv framåt, säger Mikaela. Jag vill också poängtera att det inte handlar om att "gå tillbaka" till något - man har ju flytt från något. Det handlar om att hotta något nytt och positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista