Åsa Moberg
Åsa Moberg ger ut självbiografi och är dagens gäst. Foto: Ebba Granath/Sveriges Radio
Dagens gäst

Åsa Moberg om självbiografin - Livet!

2:25 min

Nu är den klar, trots att författaren Åsa Moberg aldrig hade tänkt skriva någon självbiografi. Att använda ordet "jag" i uppsatserna i skolan gav dåligt betyg, men det motståndet har hon kommit över. Uppenbarligen, då boken är 416 sidor tjock.

Åsa Moberg menar att ska det skrivas någon självbiografi är det bra att göra det under tiden man lever. Tanken väcktes när en av hennes vänner gick bort för några år sedan, och hennes pappa strax därpå.

– Jag har alltid älskat att läsa andras biografier, och då kanske någon vill läsa min.

Nästa år är det femtio år sedan Åsa debuterade som krönikör. Hon misstänker att det lär bli en del uppmärksamhet kring det, så boken skulle helst bli klar före. Hon gjorde sig känd för texter om vänsterrevolten 1968, engagerade sig mot kärnkraft och skrev om sex och samlevnad.

– Det viktigaste i boken har jag avgjort varje morgon, och sedan klivit upp och skrivit.

Åsa Moberg berättar om karriären och sina föräldrar. Förhållandet till mamman var sårigt och svårt.

– Min generation, andra vågens feminister, handlade om att inte bli som sin mamma. De var oftast hemmafruar, utan att vilja vara det. Min mamma hade bra kontakt med människor, men inte med mig, säger Åsa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista