Advokat Ulrika Rogland.
Advokat Ulrika Rogland. Foto: Ebba Granath/Sveriges Radio
#metoo

Advokat Ulrika Rogland: Sluta aldrig anmäla

7:00 min

Under veckan har hashtaggen #metoo spridit sig på sociala medier, med berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier. Är det lönt att polisanmäla en händelse flera år senare?

Ulrika Rogland, tidigare åklagare och numera advokat, har jobbat mycket med ärenden som rör sexbrott av olika slag. Enligt henne är det viktigt att anmäla, och gärna så nära händelsen som möjligt, då sexofredanden blir preskriberade efter inte så lång tid.

Hon tycker hashtaggen #metoo är bra, det innebär att vi pratar om det här viktiga ämnet, och att den visar hur många som blivit utsatta någon gång i livet. Och att det är allvarligt, menar hon, att  resurserna inte är tillräckliga att utreda brotten, som är högt prioriterade inom polisen.

– Att anmäla är också viktigt för att visa hur många fall det finns, så att polisen kan lägga in rätt resurser, säger Ulrika Rogland.

Antalet anmälningar om sexuella ofredanden har ökat med 70 procent den senaste tio åren. Om anmälningsbenägenheten är större är det en hint till polisen att sätta in större resurser, det menar  Katja Gillander-Gådin, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet.

Hon vill se ett aktivt arbete på förskolor, i skolor och föreningar, för att tidigt föra ut kunskap kring ämnet och arbeta förebyggande.

– Lagstiftning är bra, men den kommer först in när något redan har hänt, säger Katja Gillander-Gådin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista