Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Mustiga grytor hör hösten till

Publicerat lördag 21 oktober 2017 kl 12.03
"Grytor ska koka väldig kort tid - eller riktigt länge!"
(7:15 min)
Viltgryta.
Viltgryta. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Grytor är temat för dagens möte med Alexandra Zazzi! Höst är grytornas tid, och Alexandra tar oss med både genom själva grytans historia - och innehållet i den.

Vilken är favoritgrytan då?

- Min italienska farmors bolito, som det heter på italienska, säger Alexandra Zazzi. Man tar en gammal höna, man tar tunga,  man tar kanske en bit högrev. Lägger det i vatten med några morötter, lite lagerblad, svartpepparkorn och någon persiljerot eller annan rot. Och sen får det ligga och koka länge och väl, och så äter man det köttet för sig, och så tar man hand om buljongen och äter det med tortellini. Det är min favorit.

Förr i tiden var det inte så att man gick och handlade för att göra en gryta. Utan det var lite "man tager vad man haver". 

- Antingen ska en gryta koka väldigt kort tid, eller väldigt länge, säger Alexandra. Aldrig mittemellan.

Det, och en bunt andra råd vad gäller grytor, får du om du lyssnar på hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".