Golden Gate-bron.
Golden Gate-bron. Foto: Ezra Shaw/TT
Arkitektur

Li Pamp om mytomspunna Golden Gate-bron

"Det är en av världens mest omtalade broar"
6:05 min

Det karaktäristiska röda brospannet är känt världen över. Ett av världens mest välkända landmärken var länge världens längsta hängbro - Golden Gate-bron i San Fransisco.  

Golden Gate-bron ritades av  Joseph Baermann Strauss, en ingengör som faktiskt även har ritat järnvägsbron över Trollhätte kanal i Vänersborg. 

Golden Gate-bron är en av världens mest omskrivna broar, och är en hängbro som löper över sundet Golden Gate i San Fransisco, Kalifornien. Den invigdes i maj 1937, och var länge världens längsta hängbro med ett brospann på 1 280 meter. Men 1964 förlorade den ställningen som världens längsta, och numera finns den längsta hängbron i Japan. 

Den tog fyra år att bygga, kostade då 35 miljoner dollar. Stålbalkarna tillverkades på östkusten, och transporterades till en hamn och skeppades via Panama-kanalen till San Francisco.

Elva personer miste livet under byggnationen, som var väldigt komplicerad. 

Det tog fyra år att måla bron i den speciella, orange-röda färgen som gjort den väl känd. Färgen valdes med omsorg, för att skilja bron från allt det blåa runtomkring. 

- Det är ju väl känt att det ofta är dimma i Golden Gate-området, så färgen valdes för att bron skulle synas klart i alla väder, säger Li Pamp. 

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".