Halleys komet.
Halleys komet fotograferad 1910 från ett 60 tums teleskop vid Mount Wilsons observatorie. Foto: Mount Wilsons Observatory/TT

Halleys komet skapar vackra himlafenomen

6:19 min

Jorden är just nu inne i en period då man har möjlighet att se vackra ljusfenomen på himlen. Astrofysiker Maria Sundin berättar vad det handlar om.

Vad är det som händer på himlen i dessa dagar?

- Jorden har kommit in i ett litet grusstråk i rymden, och det härstammar från Halleys komet som far förbi solen med 76 års mellanrum. Och när det här gruset kommer in i vår luft, det kommer med ganska hög hastighet, då börjar det glöda och ser ut som glödande streck eller fallande stjärnor.

- Så har man en klar natt tycker jag man ska gå ut och titta de närmaste dagarna. Har man tur är det väldigt vackert att titta på. Normalt brukar man kunna se runt tjugo stycken per timma.

Man har också upptäckt en grotta, eller tunnel, på månen?

- Ja, det var en väldigt spännande upptäckt. Med hjälp av satelliter har man nu lyckats se att det finns någon slags tunnel, eller ett tunnelsystem, som sträcker sig fem mil kanske hundra meter ner under månytan.

"Och man kan ju tänka sig att om vi någon gång ska befolka månen är det ju väldigt käckt att det finns tunnlar man kan söka skydd i. Så vem vet, vi kanske blir grottmänniskor igen!"

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista