Niklas Ekstedt
1 av 2
Niklas Ekstedt Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
bok
2 av 2
Så väljer du gladmat - recept till P4 Extras publik

Ät dig glad!

"Måla magen från insidan med färger!"
2:57 min

Variera maten, välj mängder med olika färger - det är melodin för att äta dig glad, säger Niklas Ekstedt som tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart skrivit boken Happy food - om hur mat och lycka hänger ihop.

Det här är Niklas bästa råd för att bli glad av mat:

  1. Ät grönsakerna direkt. Så fort du skurit i dem börjar förstörelsen.
  2. Variera maten.
  3. Ät alla typer av färger. Naturligt rött, blått, grönt, svart...etc. Måla kroppen invändigt.
  4. Inget livsmedel i sig är lösningen. Allt har sin plats.
  5. Våga prova nytt hela tiden.
  6. Det ska dofta, smaka.
  7. Behöver du något gott för att trösta dig med - gör det ordentligt. Rejält med sött, fett, choklad med mera. Gör en sockerbomb - men NÅGON GÅNG IBLAND.

 

Sallad med bönor, korn, jordärtkocka och äpple

4 portioner

1 deciliter kokta svarta bönor
1 deciliter kokt hel korn
6-10 jordärtskocka
1 äpple
1 knippe timjan
8-12 champinjoner
1 deciliter hasselnötter, rostade
2 matskedar torkade tranbär
1 deciliter bondbönor
5 matskedar olivolja
2 matskedar rödvinsvinäger
salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 180°C. Tvätta och dela jordärtskockorna på längden. Klyfta champinjonerna. Lägg jordärtskockor och champinjoner i en ugnsfast form med timjan och häll på 2 matskedar olivolja och salt. Ställ i ugn och tillaga 30 minuter, eller tills jordärtskockorna nästan är mjuka i mitten. Klyfta äpplet och lägg i samma ugnsform. Fortsätt rosta 10 minuter. Blanda bönor och korn med vinäger och resterande olivolja. Tillsätt salt och peppar. Toppa med de rostade grönsaker, bondbönor, hasselnötter och tranbär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".