Ebba Witt-Brattström
1 av 2
Ebba Witt-Brattström Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Ebba Witt-Brattström och Sarit Monastyrski
2 av 2
Ebba Witt-Brattström och Sarit Monastyrski Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst kommer med ny bok "Kulturkvinnan och andra texter"

Ebba Witt-Brattström: Jag hade norra Europas sämsta omdöme!

1:41 min

#Metoo är världshistoriskt, säger bildningsfeministen Ebba Witt-Brattström, en titel hon ger sig själv eftersom vi ofta bara läser manliga författare och hyllar manliga kulturmän.

 – Det händer något nu som kommer att förändra livet för unga kvinnor. Dessa vittnesmål - det är fantastisk, men även männen som begår övergrepp kommer att förstå att det är transparant, att de syns. De kan inte längre lita på att kvinnor tar på sig skammen, säger Ebba Witt-Brattström. Det här är kvinnors motståndsord. Nu är det överallt.

Lyssna även på hela intervjun som Sarit gjorde med Ebba. Ur det längre klippet:

Jag älskar din hjärna Ebba Pebba (Om Ebbas pappa)

Sönerna kommer väl att förhålla sig till sina kvinnor som de sett att jag är, men jag har ju inte reflekterat över deras pappor och hur de har behandlat mig.

Allra flesta män i min generation är ju jättefina men jag har hittills haft norra Europas sämsta omdöme. Nu hoppas jag att det blir bättre (om nya kärleken).  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista