Carl Jan Granqvist och Sarit Monastyrski
1 av 2
Carl Jan Granqvist och Sarit Monastyrski Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Vin i presentförpackning
2 av 2
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 43

Att ha med sig gå-bort-vin

7:15 min

Att ha med sig en flaska vin i present när man är bortbjuden kan vara en god idé. Vad ska man tänka på? Det vet Carl Jan Granqvist.

Det viktigaste är att undvika det som har vardagskaraktär. Väljer du ett vin bör det ligga i en högre prisklass än vad man normalt konsumerar. Antingen kan du välja ett lite exklusivare vin, eller en flaska i ett större och festligare format.

Ibland är budgeten begränsad. Då kan det vara bra att välja någon annan typ av dryck. En 75 cl flaska öl för 95 kronor känns genast festligare än en flaska vin för samma peng. Det är trevligt att välja något som inte är en del av Systembolagets standardsortiment.

Prata med personalen i din butik så kan de informera dig om de flaskor som bara finns i begränsad mängd under en begränsad tid.

Amerikansk ale i ljus belgisk stil på 75 cl flaska Brooklyn Brewery Local 1 nummer 1630 på Systembolaget

Den belgiska öl-traditionen skiljer sig från andra länders utbud genom att deras öl är av en lite starkare och fruktigare natur. Eftersom de är starka dricker man dem på samma vis som man dricker vin, i mindre glas. Ofta tappas de på stora flaskor av liknande typ som man använder till cider eller mousserande vin. Denna dryck lämpar sig att dela på ett mindre sällskap snarare än att alla får varsin flaska. Local 1 är en amerikansk tolkning av denna traditionella belgiska stil. Det här är ett trevligt och lite festligare alternativ för den som vill ge bort en flaska men som måste hålla en lägre budget.

Doft: Intensiv, mjukt brödig och honungstonad doft med inslag av aprikos, citruszest och jasmin.

Munhåleupplevelse: Fyllig, generös och fruktig med en läcker liten citrusbeska.

Alkohol: 9 %

Pris: 95 kr

Spanskt vitt vin på 75 cl flaska Capellanía Rioja Blanco 2012 nummer 92166 på Systembolaget

Rioja är betydligt mer berömt för sina röda än sina vita viner. Capellanía produceras av distriktets

äldsta och viktigaste producent, Marqués de Murrieta. Stilen är egen. Påtagligt ekfatslagrad och

fyllig, brukar den tilltala även dem som vanligen bara dricker kraftfulla röda viner. Vinet säljs från och med fredagen den 3:e november och finns i begränsad mängd. Drycken kan köpas eller beställas i din lokala butik eller via Systembolagets hemsida.

Doft: Stor och intensivt fatkryddig doft med inslag av kokosnöt, kanderad mandel, vanilj och inkokta persikor.

Munhåleupplevelse: Stor, generös och fyllig med en liten aning strävhet från eken med torrt och nötigt avslut.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 189 kr

Franskt rött vin på 75 cl flaska Saint-Émilion Jean Pierre Moueix 2015 nummer 5327 på Systembolaget

Ibland har man inte tid att vänta på beställningsvaror. Då kan det vara bra att ha ett ess i rockärmen vad gäller Systembolagets standardsortiment. I Pomerol och Saint-Émilion, på det som kallas för den högra stranden i Bordeaux, odlas världens främsta Merlot-baserade viner. Det är en vinstil som fått stå tillbaka inför den rådande vurmen för italienska viner av mer eller mindre torkade druvor, men som det finns all anledning att återstifta bekantskapen med. Familjen Moueix äger några av de mest välansedda slotten i de båda distrikten. Det här vinet konkurrerar inte med de stora slottsviner man idag får betala tusentals kronor för, men är ändå en mycket värdig representant för detta klassiska distrikt. I den generösa årgången 2015 är det redan nu redo att avnjutas till ett rosastekt lamm, men vinet går att lagra ett par år om lust och möjlighet finns.

Doft: Stor och intensiv doft med sammetsmjuk fruktighet av plommon och svarta vinbär med inslag av rostat kaffe och ceder.

Munhåleupplevelse: Fyllig och generös, med mjuka tanniner som tar ett behagfullt grepp om

tandköttet och vänligt men bestämt leder den silkiga fruktigheten till en elegant kryddig eftersmak.

Alkohol: 14 %

Pris: 179 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista