Kaja Nordengen och Sarit Monastyrski
1 av 3
Kaja Nordengen och Sarit Monastyrski Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Kaja Nordengen
2 av 3
Kaja Nordengen Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
bok
3 av 3
Hjärnforskaren om jaget, kärleken och minnet

När demens bryter ut är det försent

Allt som tänks i en hjärna är fysiskt aktivitet. Det säger Kaja Nordengen, läkare, hjärnforskare och författare till boken Hjärnan är stjärnan - ditt enda oersättliga organ.

– Tankar är fysiska. Det är det mest fascinerande med hjärnan, säger Kaja Nordengen, som doktorerade 2014 om hjärnan och blev i och med det en av de yngsta läkarna med doktorsgrad i Norge.

Men var i hjärnan är jag? undrar Sarit.

– Jaget finns på flera ställen, i hjässloben, tinningloben och i barkområdet bak i hjärnan men det mesta finns i pannloben.

En del av forskningen som Kaja sysslar med är minnet och demens.

– Demens startar 10-20 år i hjärnan och vi vill veta vad det är som händer när vissa funktioner i hjärnan upphör. När en människa visar symptom på demens är det redan försent. Men man ska vara försiktig med det amn önskar sig. Många vill minnas mer - men det finns någon som inte kan glömma något alls och det är inte önskvärt, säger Kaja Nordengen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".