Gjutjärnspanna med sparrisrätt på matbord
1 av 2
Foto: Sylvia Dahlén/Sveriges Radio
Alexandra Zazzi
2 av 2
Alexandra Zazzi är P4 Extras matexpert. Foto: Åsa Stöckel
Zazzis mat

Zazzis supertips för stekning och smör

7:02 min

Rapsolja, olivolja, smör eller numera också kokosfett. P4 Extras matexpert Alexandra Zazzi lär oss det vi behöver veta om stekning.

Teflonpannor är populära att steka i, men se upp med vad du gör när du är klar:

– Vad man ska tänka på med stekpannor i teflon är att du inte häller kallt vatten i en riktigt hett panna - för det är då det kan bildas mikrosprickor, vilket får teflonet att lossna i längden. Byt gärna teflonpanna vartannat år, säger Alexandra Zazzi.

Kokosfett i stekpannan?  

– Ja, kokosfett är ju på tapeten nu. Många säger ju att det är väldigt nyttigt för oss. Men smakmässigt skulle jag fortfarande säga att man ska ha en klick smör med lite olja. Just kombinationen av smör och olja gör att smörets temperatur höjs och det bränns inte lika lätt. 

Varmpressad eller kallpressad olja?

– Rapsoljan till exempel är varmpressad och är inte lika smakrik och nyttig som olivolja, som är kallpressad. Men samma stund som du värmer upp kallpressad olja så tappar man dess fina ämnen. 

Finns det några huvudregler för vad som gäller när man steker?

– Det viktigaste när man steker är att det inte blir för varmt - det ska inte börja ryka. Det är då man frigör tråkiga ämnen, så håll en någorlunda bra temperatur, inte för varmt!

När är det dags att lägga i det man vill steka i smöret?

– Lägg i när smöret har slutat tala, säger Alexandra Zazzi och skrattar. Det vill säga när smöret slutat bubbla.

Brynt smör, hur gör man?

– Brynt smör kan jag nästan äta med sked, jag tycker det är så vansinnigt gott! Smält smöret i en panna, vispa hela tiden, för smöret har socker och proteinpartiklar i sig - och dom kan brännas bort när det blir för varmt, så vispa på! När smöret får en gyllene färg är det färdigt. Häll gärna över det brynta smöret i en annan behållare - för pannan kan vara lite hett även när spisen är av och då riskerar du att det blir bränt.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista