Ermitaget i St. Petersburg.
1 av 2
Ermitaget i St. Petersburg. Foto: Dmitri Lovetsky/AP via TT
Katt Ermitagets
2 av 2
Eremitaget katter ser till att hålla råttor och möss borta från konstskatterna. Foto: TT

Konstskattens fyrbenta beskyddare

"Man fick skapa en ny kattstyrka efter andra världskrigets slut"
5:11 min

De har egen pressekreterare, flera heltidsanställda skötare, och ett eget kök. Ungefär 50 katter skyddar den stora konstsamlingen på det anrika muséet Eremitaget i St Petersburg från möss och råttor.

Under 1700-talet grundade Peter den store staden St.Petersburg. Hans  dotter, Elisabeth av Ryssland gillade inte besöken av de många gnagarna i sitt rum i palatset.

– Tack vare Elisabeth togs katter till St.Petersburg från staden Kazan, som ligger i södra Ryssland. När man såg att katterna höll borta råttor och möss i Elisabeths rum så satte man katter även i konstmuseet. De finns i museets underjordiska källargångar - för mycket av den konst som museet äger visas inte i utställningshallen utan förvaras just i källaren, säger Sveriges radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren.

Katterna har blivit så populära att Eremitaget årligen arrangerar en kattfestival, där besökarna får besöka råttjägarna ner i museets 20 kilometer långa källargångar. Det går också att adoptera katter som varit i museets tjänst, men vem som helst får inte ta med sig en katt hem:

– För att adoptera måste museet anse dig vara en tillräckligt god kattägare, säger Maria Persson Löfgren.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".