Justitieministern om attackerna mot poliser: Jag blir fruktansvärt arg!

6:08 min

En polismans hem besköts i Västerås i helgen. Polisstationerna i Växjö och Kinna angreps med fyrverkeripjäser och för cirka två veckor sedan sprängdes polishusets entré i Helsingborg. Justitieminister Morgan Johansson säger att vi måste knäcka den organiserade brottsligheten.

– Vi skärpen straffen för de grova vapenbrotten bland annat. Det gäller även straffen för de som angriper rättsväsendets personal. Vi besökte Helsingborg i veckan för att se resultatet av sprängningen av polisstation. Och sen kom angreppet i Västerås. Det är avskyvärda angrepp på rättsstaten. Vi måste sätta hårt mot hårt. Det handlar också om attityder hos oss alla, säger Morgan Johansson.

Hur hjälper det mot redan grovt kriminella?

– De plockas bort från gatorna. Vi har ju skärpt straffen från 30-talet brott. Exempelvis har vi gjort det möjligt att döma gängledarna där gängmedlemmar gjort något.

– En del av händelserna kan vara en reaktion mot att polisen satt hårt mot hårt. Men man ska vara försiktig med den spekulationen. Vi måste knäcka den organiserade brottsligheten. Och samtidigt bryta nyrekryteringen med sociala insatser.

– Vi vill också tillsätta mer kameraövervakning, säger Morgan Johansson.

Hur reagerar du?

– Jag blir fruktansvärt arg. Jag är förbaskat trött på individerna som tror att de äger ett område eller kvarter. Samhällets svar måste vara väldigt distinkt, säger Johansson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista