Carl Jans vinkällare
Carl Jans vinkällare Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 44

Inte alla viner passar att lagra

5:51 min

Hur länge står sig egentligen ett vin innan det dör? Det beror förstås på druva, årgång och kvalitet, men även på lagringsförhållanden. Vår vinciceron Carl Jan Granqvist vet hur man gör och ger även tips på särskilt lagringsbara viner.

Många viner tjänar på att lagras ett år eller två. De bör då förvaras skyddade från värme och ljus. Om vi skall lagra vinet i flera år blir det viktigare att vinet förvaras i något som påminner om en vinkällare. Mörkt, fuktigt och med en stadig temperatur, gärna kring 12 - 14 grader. Många kostbara viner är förstås mycket lagringsbara, men här följer några riktigt bra alternativ i mer modest prisklass.

 

Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2016 nummer 81912 på Systembolaget

Att ett vin har en skruvkapsyl behöver inte betyda att det inte går att lagra. Det här är ett av instegsvinerna från en av Tysklands främsta producenter. Gott redan idag, men tjänar mycket på ett par års lagring och håller i minst fem år. Med tiden kommer vinet bli allt fylligare, djupare och mer solmoget i frukten. Det kommer då göra sig fint till de flesta lite kraftfullare stekta eller ugnsbakade fiskrätter, men även rätter av liknande smakintensitet baserade på fågel eller fläsk.

Doft: Elegant doft av vit persika och citronzest med inslag av jasmin.

Munhåleupplevelse: Helt torr, men kraftfullt fruktintensiv och med en bestämd ryggrad av syra.

Eftersmaken är lång och nyansrik och slutar med en ton av saftig vit persika.

Alkohol: 12%

Pris: 159 kr

Tyskt vitt halvsött vin på 75 cl flaska Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2015 nummer 90475 på Systembolaget

De klassiska halvtorra och halvsöta moselvinerna är knappast trendiga. Den som vill ha ett vin från ett av Europas mest legendariska vingårdslägen med en lagringspotential om minst 15 år utan att behöva betala ett fyrsiffrigt belopp, gör dock klokt i att bekanta sig med dessa viner. I sin ungdom är vinet godast att njuta för sig självt. Med tiden kommer dess krispiga fruktighet bytas mot en silkeslen honungstonad personlighet med inslag av druvans karaktäristiska petroleumtoner. Vinet blir då ett utmärkt komplement till exempelvis getostar, men eftersom känslan av sötma avtar med åldern så finns också möjligheten att para vinet med mat. Lutfisk och mogen spätlese är en ljuvlig kombination.

Doft: Mycket intensiv doft av krispigt gravensteineräpple, limeskal och blommande körsbärsträd.

Munhåleupplevelse: Initialt halvsöt, med ljuvligt krispig fruktighet och en nästan elektrisk syrlighet

som kärleksfullt tar tag om tungroten och ger vinet en lång, elegant och alldeles lagom söt eftersmak.

Alkohol: 8,5%

Pris: 229 kr

Franskt rött vin på 75 cl flaska Un Jour Cahors 2014 nummer 90424 på Systembolaget

Ett kraftfullt rödvin är förstås också ett givet alternativ. Cahors är ett av Frankrikes mest ryktbara viner, genom historien känt som det svarta vinet från Lot i sydvästra Frankrike . I sin ungdom är det för många svårbegripligt strävt, men efter tio år i källaren blir det en fröjd att servera till vilken bättre styckningsdetalj som helst av kött, både vilt och tamt. Detta vin kommer i begränsad mängd fredagen den 3:e november i ett fåtal butiker, men kan beställas på webben eller till din lokala butik. Ett liknande alternativ i en lägre prisklass hittar man i beställningssortimentet.

Doft: Stor och intensiv doft med mörka plommon, solmogna svartavinbär och lyxigt kryddiga och

rostade ekfatstoner.

Munhåleupplevelse: Stor, kraftfull, mycket tät smak med massiv tannin av solmoget men ändå

motspänstigt slag. Mycket lång och kraftfull eftersmak.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 209 kr

Ytterligare ett alternativ: Château La Reyne Prestige 2012 (nr. 2266) 99 kr.

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista