Linser.
1 av 2
Linser. Foto: Ylva Carlsson/Sveriges Radio
Sarit Monastyrski och Alexandra Zazzi.
2 av 2
Sarit Monastyrski och Alexandra Zazzi. Foto: Ylva Carlsson/Sveriges Radio
Zazzis mat

Linser - enkelt, nyttigt och lyxigt

"Om det är nånting som är snabbmat så är det linser"
6:29 min

Är det någonting som är enkelt och snabblagat så är det linser. Idag bjuder Alexandra Zazzi på en god linsröra - och berättar om de olika linsernas egenskaper och kvalitéer.

Ju ljusare linserna är i färgen, desto mer kokar de sönder. Idag presenterar Alexandra Zazzi röda och gröna linser, samt belugalinser. 

- Röda och gula linser är perfekta om man vill göra ett tillbehör till fisk eller kött, och så serverar man den i stället för potatis eller pasta eller så. De har ett väldigt högt proteininnehåll.

Linserna skiljer sig åt i både smak och tuggmotstånd.

- Vi kockar pratar gärna textur. Jag går verkligen igång på det, att kunna hitta olika färger och olika textur bland linserna. Ska jag göra en färs eller god fyllning tar jag röda eller gula linserna. Men ska jag göra en härlig sallad, då väljer jag en belugalins, den här härligt svarta, sköna linsen. Den blir som ett glansigt, fint litet gryn i salladen.

Här följer ett recept på en härlig röd linsröra. Perfekt som den är eller som tillbehör till det mesta - kött, fisk, fågel eller mittemellan.

 

Linsgryta

4-6 portioner

  • 1 liten morot
  • 0,5 selleristjälk
  • 1 gullök
  • 1 valnötsstor bit ingefära
  • 0,5-1 spansk peppar eller annan god chili, styrka efter smak
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk spiskummin (valfritt)
  • 0,5 burk hela skalade tomater
  • 2,5 dl puy linser eller gröna linser
  • 1 liter god kycklingbuljong eller grönsaks för att hålla den vegetarisk (ev från tärning)
  • 1,5 dl röda linser
  • topping
  • färsk koriander
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • salt och peppar

Gör gärna så här:

Riv vitlöken på den fina delen av rivjärnet eller med ett zestjärn. Rör samman med yoghurt och paprikapulver, smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

Finhacka selleri, morot, gul lök, ingefära och spansk peppar. Låt mjukna i en stor kastrull/gryta tills löken blir genomskinlig. Rör i rosmarin, oregano, spiskummin, tomatpuré och de sköljda puylinserna. Rör om en minut och häll i buljongen, låt sjuda, rör om då och då, i 20 minuter. Rör i de sköljda röda linserna och låt sjuda ytterligare 15-20 minuter tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer kryddor.

Som de flesta grytor blir den godast om den tillagas dagen innan, kyls ned och värms upp igen.

Njut med en god sked smaksatt yoghurt och grovt lantbröd. Även gott som tillbehör till kyckling i stället för potatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".