chokladpraliner
Foto: Emil Langvad/TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 45

Vin till choklad

"Söt choklad behöver sötare vin"
5:31 min

Torra viner är sällan någon bra kombination med choklad, då sötman och beskheten i chokladen brukar locka fram vinets syrlighet och strävhet. Portvin är klassiskt, men de något svagare röda starkvinerna från Maury och Rivesaltes i Frankrike brukar göra jobbet ännu bättre.

Franskt vitt halvsött vin på 75 cl flaska, Moulin Touchais 2001 nummer 4196 på Systembolaget

 Vill man istället ha ett spännande alternativ till de klassiska röda starkvinerna är detta legendariska halvsöta vita Loirevin ett alternativ. Om vi ser hur många klassiska choklad-desserter som bygger på att låta frisk och syrlig frukt så som citrus eller passionsfrukt bli kontrapunkt till chokladen så ter det sig ganska självklart att söt-syrligt vitt vin skulle kunna fungera lika väl. Detta vin är inte sötare än att det helst serveras till en ren choklad med hög kakaohalt. Vinets sötma och syrlighet kommer på ett förtjänstfullt sätt runda av chokladens beska och lätta upp dess smakintensitet och tyngd en smula.

Doft: Läckert mogen doft av honungsinkokta gula plommon med inslag av mandelmassa, hjortron och havtorn.

Munhåleupplevelse: Mjuk och behagligt viskös munkänsla som börjar rejält sött, men balanseras av en frisk syra som klingar ut i ett långt och syltat fruktigt avslut.

Alkohol:13 %

Pris: 269 kr

Portugisiskt vitt sött starkvin på 37,5 cl flaska, Alambre Moscatel de Setúbal 2010 nummer 8117 på Systembolaget

Till en chokladfondant eller annan sötare chokladbaserad dessert bör man välja ett vin med större sötma. Starkviner är överlag sorgligt bortglömda och Moscatel de Setúbal från en halvö strax söder om Lissabon än mer bortglömd än portvin och madeira. Det här är ett vin av en generöst söt stil, men där sötman balanseras av en liten aning strävhet från skal och ekfat. Dessutom har vinet lagrats så att sockret börjat karamelliseras och därmed uppfattas som lite mindre sött.

Doft: Mycket intensiv doft med inslag av torkad frukt, kanderade apelsinskal, bränt socker och söta bakkryddor.

Munhåleupplevelsen: Mycket söt och fyllig, men med en läcker ton av lyxig apelsinmarmelad och bränt socker och en generös och behagligt värmande eftersmak med fin ekfatston.

Alkohol: 17,5 %

Pris: 69 kr 

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".