Mikael Wiehe besökte P4 Extra
Mikael Wiehe släpper nytt album och trivs bäst på scenen. Foto: Ebba Granath
Dagens gäst

Mikael Wiehe: Jag är tryggare på scenen än hemma

3:00 min

Att formulera sig inför det som händer beskriver Mikael Wiehe som drivkraften bakom att skriva låtar. Det kan vara politik, kärlek, eller att plötsligt vara i en ålder man aldrig har befunnit sig i.

Dagens gäst har kallats Sveriges proggkung - han drog igång bandet som i princip uppfann den svenska rockmusiken.
Men mycket vatten har flutit under broarna sedan Hoola Bandoola Band. Nu har han hunnit fylla 70 plus och är nu aktuell med både nytt album, som släpps idag, och en föreställning i Malmö nästa år där han kommer att spelas av komikern Nour el Refai.

– Det här med att trappa ner går sådär.

Att skriva om det som händer i livet är det som driver honom att göra nya sånger. Så skedde även när frun tillfälligt lämnade honom. Han tänkte i det sammanhanget, om detta skriver inte Mikael Wiehe, och när han formulerat den tanken kom nästa, att just därför ska det ske. Som ett sätt att klara sig ur situationen, och plattan fick stort genomslag 2009.

– Jag grät varje dag, utom de gånger jag grät två eller tre.

Fem på morgonen vaknar Mikael Wiehe för att tänka och prata in, som han uttrycker det, mer eller mindre genialiska tankar på fickbandspelaren. Därefter somnar han om, för att senare kunna lyssna på och tyda det han sagt.

– En hel del av det har jag användning för senare.

Han känner sig tryggare på scenen än hemma, och syftar på att där vet han vad som ska hända. Där finns högtalare så att publiken hör, en mikrofon så att han själv hörs och ljudtekniker som sköter om allt.

– Men hemma kan ju vad som helst hända. Frun lämnar, ett barn blir sjukt eller översvämning. Sådant händer inte på scenen.

Lyssna gärna på hela intervjun med Mikael Wiehe. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista