Organisten Ulla Olsson har spelat in skivan i Katarina kyrka i Stockholm, där en av hennes favorit kyrkorglar finns.
1 av 2
Organisten Ulla Olsson som Carrie Fishers klassiska karaktär "prinsessan Leia" från "Star Wars"-filmerna. Foto: Andreas Paulsson/Pressbild
Harrison Ford, Carrie Fisher och Mark Hamill i "Star Wars IV A new hope".
2 av 2
Harrison Ford, Carrie Fisher och Mark Hamill i "Star Wars IV A new hope". Foto: AP / TT

Hon spelar musiken från "Star Wars" - på en kyrkorgel!

2:01 min

Om några veckor har den nya "Star Wars"-filmen "The Last Jedi" premiär. Men innan filmen går upp på bio så passar Ulla Olsson på att släppa en skiva med filmmusiken, framförd på kyrkorgeln i Katarina kyrka i Stockholm.

Förutom filmseriens ikoniska karaktärer som Luke Skywalker, Darth Vader, Chewbacca eller prinsessan Leia, så har även filmmusiken av John Williams bitit sig fast i folks medvetande, så även hos organisten Ulla Olsson:

– Det är ju i princip orgelmusik! "Star Wars" är ju egentligen musik för stora symfoniorkestrar, men att man gör om orkestermusik för orgel har ju förekommit i alla tider, det gjorde ju faktiskt Bach, säger Ulla Olsson.

Tidigare har Ulla Olsson tolkat tv-spelmusik på kyrkorgel, även om hon också spelar klassiska verk. Förutom det kommande skivsläppet med "Star Wars"-musik väntar också en liten turné i olika kyrkor runtom i landet.

– Jag kommer att klä ut mig till prinsessan Leia på de flesta av konserterna. Jag tycker om det här med costume play, alltså att man själv gör en kostym som påminner så mycket som möjligt som den som finns i filmen, säger Ulla Olsson.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista