Jon Henrik Fjällgren på scen i Melodifestivalen
1 av 2
Jon Henrik Fjällgren på scen i Melodifestivalen 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jon Henrik Fjällgren. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Jon Henrik Fjällgren 2014 i P4 Extra. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Jon Henrik: Jag skakade och hade minnesförluster

3:39 min

Jag har mått dåligt sedan dagis. Men under Talang stängde jag av all sorg och fokuserade utåt men sen innan Melodifestivalen kom det ju ikapp.

Artisten Jon Henrik Fjällgren har lidit av svår depression under en lång tid och berättar för Erik Blix om hur det var och vad som räddade honom.

Samen Jon Henrik Fjällgren slog igenom i Talang och senare har han haft stor framgång i Melodifestivalen. Men bakom fasaden fanns en sorgsen Jon Henrik.

– Det var händelser sen jag var liten och jag fick reda på vad som hänt genom att jag gick i terapi. Jag fick veta vad kroppen varit med om. Jag kunde inte röra mig, jag skakade och jag hade minnesförluster. Jag gick nog igenom hela läkarboken för att komma tillrätta med det. Men det var psykiskt.

Vad var det som hände dig?

– Det var mobbning, kränkningar, misshandel, övergrepp, allt möjligt.

Enligt forskningen finns det många inom den samiska kulturen som mår dåligt, är det en pusselbit?

– Ja, jag är ju renskötare själv och vet att det är många renskötarvänner som gett upp livet. Man vågar inte prata om det här inom byarna eller utåt. Det är press för renskötare, särskilt om man är ung.

Jon Henrik berättar om den nya låten han skrivit - Hon var vacker och den handlar om nya kärleken som Jon Henrik träffade.

– Hon kom in som en räddning när jag mådde dåligt. Utan henne hade jag nog inte orkat. Hon hjälpte mig med allt! säger Jon Henrik.  

Lyssna på Eriks intervju med Jon Henrik. Ur det längre klippet:

Utan fansen vet man ju inte om man ska fortsätta (om tävlingar där fans tävlar om att få träffa Jon Henrik under hans turné)

Jag gillar ju Kalle Moreaus (om artisterna i Melodifestivalen 2018)

Jag känner mig yngre ju äldre jag blir (om att han började jobba väldigt ung, men nu har han tid med Tv-spel och annat)

Jag började lyfta min syster som liten (om att gilla träning och alltid tränat)

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista