Unik orangutangfödsel i Furuviksparken

2:47 min

För första gången någonsin har en Sumatraorangutang fötts i Sverige. Häromveckan födde orangutanghonan Dunja en unge i Furuviksparken i Gävle, och både mamma och unge mår bra.

För första gången har en Sumatraorangutang fötts i Sverige. Det är Furuviksparkens orangutanghona Dunja, som den 21 november födde en liten unge. Allt har gått bra, och mamman tar väl hand om sin lille.

- Vi är oerhört glada och stolta över det här, säger Daniel Hansson som är djurchef på Furuviksparken. Vi är del i ett bevarandeprojekt, där vi tillsammans med andra djurparker runtom i världen finns som ett stöd för det vilda djurlivet. Man flyttar djur för att kunna hålla en bra genetik i djurparker, och där vill Furuviksparken vara en viktig del i det arbetet. Det här visar att vi lyckats med något väldigt bra i vår djurvård så det är väldigt roligt.

Filmen på Dunja och hennes unge är tagen av Gabriella Saucic, primatforskare vid Lunds universitet, som följt orangutangerna under anknytningsprocessen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista