Bild på en supermåne fotad öster om Kristianstad.
Supermåne väntas på söndagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT

Spana in årets första och sista supermåne!

"Just den här månen är riktigt, riktigt fräck"
3:24 min

Årets sista fullmåne - och årets enda supermåne kan beskådas på himlen i kväll. Astrofysiker Maria Sundin berättar mer om detta fenomen.

Vad är då supermåne för ett fenomen?

- Månens bana är inte helt rund runt jorden, utan den är oval. Ibland är den lite längre ifrån oss, ibland lite närmare. Och nu råkar den vara som allra närmast oss, samtidigt som det är fullmåne. Månen är något större än vanligt, och upp till 30 procent ljusare.

Månen är inte bara vacker - den har genom alla tider varit till stor nytta också.

- Nästan alla folkgrupper över hela jorden och i alla tider har börjat använda månen som en typ av kalender, och också att orientera sig efter. Framför allt nordamerikanska indianer satte namn på olika fullmånar som dök upp utefter året, till exempel talar man om jägarnas måne eller skördemånen under hösten. Och den måne vi ska uppleva nu i december kallas den kalla månen. Och så har vi vargmånen att se fram emot i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".