P4 Extras programledare Erik Blixt tillsammans med Uno Svenningsson.
1 av 2
Umgänget mellan olika människor är ju viktigt. Foto: Sveriges Radio
Uno Svenningsson
2 av 2
Foto: Sveriges Radio
Dagens gäst

Uno Svenningson: Jag har jobbat med min sociala fobi

Uno Svenningsson är hetare än på många år. Efter ”Så mycket bättre” ligger han nu högt upp på listorna med sina tolkningar av de andras låtar. Som Dagens gäst berättar han hur det har varit att se sig själv i tv-programmet.

– Jag märker att när det händer någon aktivitet ser jag att jag alltid är längst bak, jag är nog lite försiktig.
 

Du har pratat om det någon gång att socialt är du lite tillbakadragen?

– Det kan man väl erkänna nu för tiden. Social fobi och panikångest som jag har jobbat med många många år. Men det har blivit mycket mycket bättre.

Artisten som ligger bakom låtar som Under ytan, I en annan del av världen och Vindarna tvekade inte när han fick frågan om att vara med i programmet. Men han ringde först kompisen Tommy Nilsson som själv var med förra säsongen.

– Jag kände att jag måste göra något annat och utmana sig själv lite. Annars är man rätt lat nu för tiden. Det är skönt när allt går sin gilla gång.

Uno berättar även om hur blygheten suttit i under många år. Nu har han vant sig vid att höra sin musik i radion och på andra platser. Men när första singeln Livsviktigt släpptes 1984 var det jobbigt.

– Det var inte lika roligt då. Jag jobbade på fabrik och då kom gubbarna där och sa att ”Uno nu kör de dig på radion”. Jag är som sagt blyg och det kändes lite pinsamt.
Gillade de inte låten?

– Jodå, de var nog mer stolta än vad jag var.

Lyssna gärna på Eriks intervju med Uno Svenningsson:

Så gör han för att slippa ensamheten som soloartist (Ensamheten som kom efter Fredá). Vad han ville bli som tonåring (Två yrken där naturen lockar) 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista