Erik Blixt Henrik Schyffert
Foto: Sveriges Radio

Schyffert: Vita medelålders män äter mest kött i världen

4:24 min

Henrik Schyffert ska i tre tv-program bli kompis med två grisar. De får under en tid bo hemma hos honom, sedan ska han se om han kan klara av att slakta dem och äta upp dem. Nu har han börjat ifrågasätta sitt eget köttätande efter tv-serien.

– Jag låg extremt högt med köttätande, jag trodde att jag låg ganska lågt men jag låg klart över medel. Sen måste man komma ihåg att vita västerländska medelålderns män ligger högst i hela världen. Jämför man med mig folk i Ghana, Bangladhes och så där ligger jag på topp 0,3 procent av köttätandet i hela världen.

Hur ser det ut nu då efter programmet?

– Jag kan inte riktigt säga det. Det framgår sen. Jag spoilar lite om jag berättar.

Han vill heller inte berätta hur det går för grisarna Madeleine och Victoria. Deras vara eller icke vara går som en röd tråd genom programmet.

Förutom att ta hand om två grisar hemma hos sig själv har Henrik Schyffert även varit på ett slakteri för att se hur grisarna blir till kött. Men det var en hemsk upplevelse berättar han:

– Det var vidrigt. Jag trodde inte det skulle vara så hemskt. Jag hade ihjäl 200 grisar. De gasades ihjäl. Det var framförallt mängden, det kom en ny gris var åttonde sekund.

För att tydliggöra konflikten då skaffar du ett par grisar som flyttar in och du blir kompis med?

– Det är min sons premiss. klarar du att föda upp ett par grisar, bo med dem och lära känna dem som en hund eller katt hemma och ändå ha ihjäl dem med din egen hand har du förtjänat att äta kött.

Håller du med om den analysen?

– Ja. Absolut!  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista