Sverigesdemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gästade P4 Extra den 7 december 2017.
Sverigesdemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gästade P4 Extra den 7 december 2017. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Jimmie Åkesson om sjukskrivningen, julen och politiken

1:35 min

Han har varit partiledare i tolv år, men har inga planer på att sluta. För Sarit Monastyrski berättar Jimmie Åkesson om politisk skördetid, sjukskrivningen och varför han inte firar jul i Sverige.

– Det är lättare att hålla på med det här när ingen bryr sig om vad man gör. Men det är klart man går in i politiken för att förändra, det är ju det man velat hela tiden, säger Jimmie Åkesson.

Efter förra valkampanjen sjukskrev sig Jimmie Åkesson, idag säger han sig må bra och att han lärt sig att hantera stressen bättre:

– Jag försöker vara ledig på riktigt. Och jag bryr mig inte om någon annan tycker att jag ska vara på ett annat stället. Jag har lärt mig att man inte alltid kan vara alla till lags, man måste få tänka på sig själv och sin familj ibland.

Och att konsten att varva ner påverkar också Jimmie Åkessons val av julfirande.

– Jag skäms nästan för att säga det. Vi begår dödssynden och drar utomlands över jul. Egentligen vill jag inte det för julen är helig, i flera aspekter. Apropå det här med att vara ledig och stressa av, jag klarar inte julstressen, framförallt inte före en valkampanj, säger Jimmie Åkesson. 

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista