Johan Kristoffersson är son till tidigare racingproffset Tommy Kristoffersson.
Johan Kristoffersson är son till tidigare racingproffset Tommy Kristoffersson. Foto: Jessica Low/TT

Rallymästaren Johan Kristoffersson vill ligga steget före

4:31 min

I september säkrade Johan Kristoffersson sitt VM-guld i rallycross, i en VM-säsong då värmlänningen har varit i en klass för sig. Nu tar han plats bland Sveriges största idrottsprofiler i och med nomineringen till Radiosportens Jerringpris.

Blev du förvånad över nomineringen?

– Ja men lite förvånad, men samtidigt inte, jag vann ju ändå VM-guldet i år. Och motorsporten kanske inte är den mest framhävda i sådan här sammanhang, så framförallt är jag väldigt glad, säger Johan Kristoffersson.

Vad är tjusning med rallycross?

– Det är korta intensiv heat och det är en arenasport så man kan ta sporten till publiken. Och sen är det ju väldigt effektfullt med snabba bilar.
Vi har ungefär 600 hästkrafter och gör 0 till 100 kilometer i timmen på två sekunder!

Hur ser dina nya mål ut efter VM-guldet?

– Jag vill försvara mitt VM-guld. Och det vill jag göra genom att gå lite utanför boxen, att titta på övriga sporter för att bli bättre på reflexer och mental träning och så. Att ligga steget före mina konkurrenter helt enkelt.

Om du vann Jerringpriset, vad skulle det betyda för motorsporten?

– Det skulle betyda jättemycket. Vi är en sport som är i behov av att synas mer i media än vad vi gör. Men framförallt är det kul att vara nominerad!

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista