Nobelpriset i fysik. Maria Sundin.
Astrofysikern Maria Sundin berättar om Nobelpriset i fysik, som 2017 tilldelas Rainer Weiss, Barry Barish and Kip Thorne. Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet/TT och Nasa/Caltech

"Rymd-Maria" om varför årets Nobelpris i fysik är så fantastiskt

2:33 min

Tre amerikaner kammade i år hem Nobelpriset i fysik för deras forskning om gravitationsvågor. Astrofysikern Maria Sundin menar att deras upptäckt kan betyda mycket för hur vi ser på rymden.

– Jag tror att den här upptäckten av gravitationsvågor kommer leda till att vi kommer få ökade kunskap om vad som hände i det tidigare universumet. Vilket leder oss till spännande saker som ”Big bang”, säger astrofysikern Maria Sundin.

Upptäckten av gravitationsvågor bygger på teorier som Albert Einstein lade fram redan 1916. Teorier som nu blivit bekräftade genom svåra experiment - stora anläggningar har byggts för att kunna genomföra forskningen som lett fram till upptäckten. 

Varför är upptäckten av gravitationsvågor viktig?

– Gravitationsvågor är som att det far i väg en våg som tänjer ut och trycker ihop saker när dom råkar passera. Och det låter lite otäckt det här, men det är tal om väldigt små förändringar av längder och sånt. Men det är ju det här man har lyckats se genom en fantastisk detektor i USA. Och det handlar också om att vi får ett helt nytt instrument att studera universum med. Det här är någonting som alstras när riktiga häftiga saker händer, till exempel kolliderande svarta hål, bara det är ju spännande!

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista