Charles Darwin och ett av de brev August Malm, intendent på naturhistoriska skickade till honom 1874. Nu efterlyses Darwins brev till göteborgaren.
Charles Darwin och ett av de brev August Malm, intendent på naturhistoriska skickade till honom 1874. Nu efterlyses Darwins brev till göteborgaren. Foto: TT & Sveriges Radio

Darwins brev till den svenske forskaren är spårlöst försvunna

3:19 min

Under 1870-talet arbetade Charles Darwin med den sjätte upplagan av sin bok om evolutionsteorin. Han fick då upp ögonen för August Malms forskning på plattfiskar. Nu pågår jakten efter Darwins brev till Malm.

– Vi vet att de här breven har funnits då August Malms korrespondens med Charles Darwin finns bevarade på universitetet i Cambridge. Men de breven som Charles Darwin skickade till August Malm är borta, säger Per Dahlberg, producent på P4 Göteborg som leder jakten på breven.

Forskaren och zoologen August Malm är kanske mest känd för allmänheten för den blåval som hittades utanför Göteborg 1865. Den "Malmska valen" finns än idag att beskåda på Göteborgs naturhistoriska museum. Malm var också en anhängare om evolutionsteorin och bedrev forskning om plattfiskar:

– När Darwin får nys om Malms forskning om plattfiskar så tar han sig den till sig. Sen håller man kontaktaen mellan 1873, tror vi, till 1877. När den sjätte upplagan av "Om arternas ursprung" publiceras så finns där Malms arbete med på en och en halv sida i boken, säger Per Dahlberg.

Ber om allmänhetens hjälp

Trots att Per Dahlberg och hans brevletar-kompanjoner har letat i arkiv i Göteborg och Uppsala så har man inte lyckats hitta Darwins brev. Nu uppmanar Per Dahlberg allmänheten att delta i jakten på breven från en av historiens mest omtalade människor:

– Breven kan finnas i Lund där August Malm är född, eller i Köpenhamn där han studerade. De kanske ligger i en låda på en vind, i en källare eller var som helst. Alla som har en ledtråd till var de här breven kan finnas, hör av er!

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista