Oskar Henrikson
Oskar Henrikson Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Prokrastinering är något du kan ta itu med...nu!

6:13 min

Det är roligare att titta på Netflix än att diska!

Ja, det är väl den korta förklaringen till att vi skjuter upp alla möjliga saker, det som kallas Prokrastinering, berättar psykologen Oskar Henrikson.

 

– Vi kan tänka oss att vi har två motivationssystem, ett närmande och ett undvikande. Om vi beter oss som att det är mysigt att diska, skönt med varmvattnet...lägga märke till det som ändå är positivt. Det handlar inte om att lura sig själv men kan du hitta det kan du också hitta motivation. Är det bara skuld och skam då blir det lättare att skjuta upp det. Drivkraften är inte lusten utan då drivs vi av att inte få straff.

Men hur gör man när allt halkat efter?

– Om jag ser att jag inte rör mig mot något trevligt utan från något otrevligt, då kan man försöka byta motivationssystem och tänka - vad är det som är trevligt med det man måste göra? Om du exempelvis inte gillar att handla julklappar men gillar att vara med dina kompisar - då kanske du ska handla julklappar med dina kompisar, tar Oskar som exempel.

Ett annat tips är att belöna sig själv. Oskar själv diskade direkt efter middagen mot att han fick choklad. Det fungerade ett tag i alla fall. Alla knep är tillåtna men mest handlar det om att se fördelar med att få saker och ting gjorda.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista