Andréa Brändström och Martina Thun
1 av 3
Andréa Brändström och Martina Thun Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Andréa Brändström
2 av 3
Andréa Brändström Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Ett fat med Saffransmacarons
3 av 3
Saffransmacarons - galet goda! Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Recept till P4 Extras publik

Så bakar du Hela Sverige bakar-vinnarens saffransmacarons

"Det är verkligen en lättnad att få prata om det äntligen"
4:46 min

Andréa Brändström vann finalen av Hela Sverige bakar i TV4, i P4 Extra tipsar hon om en variant till julbaket: saffransmacarons.

Andréa berättar att hon fått hålla vinsten hemlig i sex månader och säger: 

- Det är verkligen en lättnad att äntligen få prata om det. 

I studion bjuder hon Martina Thun på saffransmacarons och hennes bästa tips för att få till dem är att inte fega när det kommer till vispningen. 

Här är Andréa Brändströms recept på saffransmacarons med marängsmörkräm med vit choklad: 

 

Macarons

110 gram mandelmjöl, siktat

140 gram florsocker

0,5 gram saffran (1 paket)

 

90 gram äggvita (ca 3 ägg)

45 gram strösocker

60 gram florsocker

Gul hushållsfärg eller pastafärg

 

Sikta mandelmjöl och mät upp 110 gram. Sikta ned 140 gram florsocker och blanda. Sikta sedan blandningen en gång till och blanda i saffran.

Mät upp äggvita i en rostfri, ren bunke. Vispa till ett vitt skum och häll sedan försiktigt i strösockret under vispning. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa till ett fast skum, ungefär 2 minuter.

Vänd ner de torra ingredienserna, lite i taget. När alla torra ingredienser blandats ner tillsätter du lite gul färg så macaronsen blir härligt gula.

Blanda smeten tills den får en något rinnig konstistens, den ska flyta ut något i bunken.

Häll sedan smeten i en spritspåse med en rund tyll.

Spritsa lussekatter på bakplåtspappersklädd plåt, tänk att du skriver ett S på plåten. För att macaronsen ska passa ihop behöver du spritsa varannan macaron från varsitt håll. Det går lika bra att göra runda macarons. Slå några slag under plåten för att få ut luften ur macaronsen. Låt vila på plåten i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 150 grader. Har du varmluft kan du grädda båda plåtarna samtidigt, annars grädda en plåt i taget. Grädda i ca 16 minuter och låt sedan macaronsen svalna innan de lossas från pappret.

 

Marängsmörkräm

75 gram äggvita

110 gram strösocker

1 nypa salt

1 tesked vaniljsocker

200 gram osaltat smör, rumstempererat

100 gram vit choklad

Hacka chokladen och smält försiktigt över vattenbad eller i microvågsugn. Låt svalna.

Blanda äggvita, strösocker, salt och vaniljsocker i en rostfri bunke. Värm upp över vattenbad till 60-65 grader, rör om då och då.

Vispa sedan till en rumstempererad maräng, vit och fast. Detta tar ca 10 minuter så använd gärna köksassistent! Sänk hastigheten på vispen och klicka sedan i det rumsvarma smöret lite i taget till det blir en jämn kräm. Ju längre du vispar desto vitare blir krämen. Tillsätt sedan den svala, smälta chokladen under fortsatt vispning. Skrapa under tiden ner kräm och choklad från kanterna så det blir en jämn smet.

Fyll en spritspåse med krämen och spritsa ut lagom mycket på dina macarons. Sätt på ett lock och njut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".