Gravad lax.
Gravad lax. Foto: LEIF R JANSSON / TT
Zazzis mat

Gravad lax med mycket dill och fläderbärsaft

5:47 min

Att grava lax är en gammal, anrik tradition - men det behöver inte ta så vansinnigt lång tid. Alexandra Zazzi tipsar om hur man gravar lax på bara några timmar.

Varför gravade man lax till att börja med? Jo, för att konservera den helt enkelt. Det behöver vi inte göra nu - men det kan ju vara gott med gravad lax ändå.

Lax nuförtiden gör man på frusen fisk. 

- Gin, enbär och dill har lite av samma smakton, så vill man göra något annorlunda så lek med de smakerna, säger Alexandra Zazzi.

 

Snabbgravad lax

6-8 personer

Grundrecept

  • 2,5 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vatten
  • 600 g skinnfri laxfilé av hög kvalité. Frys gärna laxen i 24-48 timmar och låt tina, eller kontrollera med handlaren att den är fri från eventuella parasiter.

Sjud upp vattnet och rör i salt och socker. Låt svalna till rumstemperatur och rör i smaksättare. Häll i en påse och lägg i laxen, massera in lagen och lägg försluten i kylskåp. Vänd och massera varje timme under 4 timmar. Skär upp i tunna skivor och servera med nyhackade örter och god sås.Om du förbereder dagen innan, häll av lagen efter 4 timmar och torka laxen med hushållspapper. Lägg på nya örter och plasta in, redo för servering inom 3 dagar.

Smaksättare

2 msk flädersaft (är saften väldigt söt, minska mängden socker) samt 0,5 dl hackad dill

eller 

1 msk gin och 1 dl hackad dill

eller 

1 msk grappa och 10 blad fint strimlad basilika

eller

efter egen fantasi!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista