Konstmuseet Louvre i Abu Dhabi.
Konstmuseet Louvre i Abu Dhabi. Foto: Kamran Jebreili/TT
Arkitektur med Li Pamp

Jean Nouvel - stjärnarkitekt med sinne för detaljer

5:55 min

Han är en av världens riktigt stora, nu levande arkitekter. Nu senast skapade Jean Nouvel konstmuseet Louvren i Abu Dabi.

Jean Nouvel fick sitt genombrott 1987 då han skapade arabiska institutet i Paris. Det är ett center för arabisk kultur och en mycket speciell byggnad.

- En superstram huskropp med en glasfasad som hänger utanför den bärande stommen, och när man kommer lite närmare ser man att fasaden har ett geometriskt mönster i traditionellt, arabiskt formspråk, berättar Li Pamp.

- Och när man kommer ännu lite närmare ser man att det är skapat av metallceller som kan öppnas och stängas, ett ljusreglage, som kan släppa in olika mycket ljus. De funkar lite som ett kalejdoskop, när man vrider så ändrar sig mönstret. Det är så otroligt begåvat! Funktionen blir också det estetiska uttrycket. Och det är så typiskt Jean Nouvel - precision ut i minsta detalj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista