Erik Blix och Jan Eliasson
1 av 2
Erik Blix och Jan Eliasson Foto: ÅSa Stöckel/Sveriges Radio
Jan Eliasson
2 av 2
Jan Eliasson Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Diplomaten Jan Eliasson om att spela roll i världens konflikter

1:06 min

När årets säsong av SVTs Toppmötet sändes så var det den rutinerade diplomaten Jan Eliasson som var programledare och intervjuade många av världens mest inflytelserika personer.

Det blev samtal med Madeleine Albright, Kofi Annan, Gro Harlem Brundtland och Henry Kissinger, USA:s tidigare utrikesminister som nu visade stor uppskattning för Olof Palme, till Jan Eliassons förvåning.

– De tre första känner jag väl och betraktar som mina vänner. Henry Kissinger har jag träffat en del på senare år när jag bodde i New York. Det var väldigt spännande. Vi pratade om Vietnamn och jag klämde honom på den där frågan om varför det var nödvändigt att bomba julen 1972 som ju Palme uppmärksammade med sin prosadikt från köksbordet och var han lite skakad tror jag. Han hade inget bra svar där.

Ingen svensk har klättrat så högt på diplomatstegen sedan Dag Hammarskjöld. Jan Eliasson har medlat i Iran-Irak-kriget med Olof Palme, han har varit vice Generalsekreterare i FN, svensk utrikesminister och vår USA-ambassadör. Nu har han till slut flyttat hem från New York.

Lyssna gärna på hela intervjun som Erik Blix gjorde med honom. Ur det längre klippet:

Min mamma sa när jag blev kabinettssekreterare: Du har ju varit departementssekreterare. Sen har du varit biträdande generalsekreterare - ska du vara sekreterare hela livet?  

Jag har gått ner till fulltid. (Kommentar från frun om den nuvarande arbetstakten)

Sverige är ett fantastiskt land! (han har besökt 100 länder och Sverige är...bäst)

Jag hade en avgiftningsperiod och varvade ner, fem minuter längre i duschen, 2 koppar kaffe istället för 1, läsa hela tidningen (återhämtningsknep efter att Jan Eliasson flyttade hem till Sverige för ett år sedan)

 

 

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista