Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Recept till P4 Extras publik

Vegetariskt julbord

Publicerat måndag 18 december 2017 kl 12.15
"Jag tror att folk blir förvirrad av att det ska var kött - istället är det smak och kryddor"
(6:59 min)
Ljudklippet är från avsnittet
Mattias Kristiansson och Erik Blix vid mikrofonerna
1 av 3
Mattias Kristiansson och Erik Blix Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Vegobollar
2 av 3
Vegobollar Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Brantevikschampinjoner och vegosill med senap
3 av 3
Brantevikschampinjoner och vegosill med senap Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Mattias Kristiansson går "all in" på julbordet och det ska vara vegetariskt. Här delar han med sig av tre av sina godaste recept för det festliga vegetariska julbordet och han vet vad han talar om, kokboksförfattare och chefredaktör för tidningen Vego som han är.

Vegobollar
 

4 deciliter solrosfrön
1 gul lök, finhackad
2 deciliter ströbröd
2 deciliter vatten eller mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 matsked sojasås
2 matsked majsstärkelse
salt
vitpeppar


Mixa solrosfröna till ett fint mjöl i en matberedare. Häll ner övriga ingredienser och mixa ihop till en smet. Låt vila i 15 minuter. Rulla till bollar och stek gyllene i lite olja eller smör.

 

Vegosill med senap

Genom att förvälla auberginebitar får de en silliknande konsistens och passar perfekt i alla möjliga inläggningar. Här är en klassiker med senap.

 

1 aubergine
1 deciliter skånsk grovkornig senap
1 deciliter vanlig senap
1 deciliter rårörsocker
1 deciliter rapsolja
2 tesked vitvinsvinäger
1 knippe dill, finhackad
1 purjolök, finhackad
salt
svartpeppar


Skala auberginen och dela den i mindre bitar. Förväll dem i ett par minuter i rikligt saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten. 
Blanda ihop senap, socker, olja och vinäger i en skål. Vänd dill och purjolök ner i senapssåsen tillsammans med auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar.
 

 

Brantevikschampinjoner

En favorit som verkligen visar att lagen är allt. Du kan även lägga förvällda auberginebitar eller tofu i den här lagen.

500 gram champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
1 rödlök, finhackad
1 deciliter finhackad dill
1 deciliter ättiksprit (12 %)
2 deciliter strösocker
3 deciliter vatten
8 kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
1 tesked salt


Blanda ihop champinjoner, gul lök, rödlök och dill i en glasburk.
Koka upp ättiksprit, strösocker, vatten, kryddpepparkorn, vitpepparkorn och salt i en kastrull. Häll ner i burken och låt svalna. Ställ in i kylen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".