Mattias Kristiansson och Erik Blix vid mikrofonerna
1 av 3
Mattias Kristiansson och Erik Blix Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Vegobollar
2 av 3
Vegobollar Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Brantevikschampinjoner och vegosill med senap
3 av 3
Brantevikschampinjoner och vegosill med senap Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Recept till P4 Extras publik

Vegetariskt julbord

"Jag tror att folk blir förvirrad av att det ska var kött - istället är det smak och kryddor"
6:59 min

Mattias Kristiansson går "all in" på julbordet och det ska vara vegetariskt. Här delar han med sig av tre av sina godaste recept för det festliga vegetariska julbordet och han vet vad han talar om, kokboksförfattare och chefredaktör för tidningen Vego som han är.

Vegobollar
 

4 deciliter solrosfrön
1 gul lök, finhackad
2 deciliter ströbröd
2 deciliter vatten eller mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 matsked sojasås
2 matsked majsstärkelse
salt
vitpeppar


Mixa solrosfröna till ett fint mjöl i en matberedare. Häll ner övriga ingredienser och mixa ihop till en smet. Låt vila i 15 minuter. Rulla till bollar och stek gyllene i lite olja eller smör.

 

Vegosill med senap

Genom att förvälla auberginebitar får de en silliknande konsistens och passar perfekt i alla möjliga inläggningar. Här är en klassiker med senap.

 

1 aubergine
1 deciliter skånsk grovkornig senap
1 deciliter vanlig senap
1 deciliter rårörsocker
1 deciliter rapsolja
2 tesked vitvinsvinäger
1 knippe dill, finhackad
1 purjolök, finhackad
salt
svartpeppar


Skala auberginen och dela den i mindre bitar. Förväll dem i ett par minuter i rikligt saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten. 
Blanda ihop senap, socker, olja och vinäger i en skål. Vänd dill och purjolök ner i senapssåsen tillsammans med auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar.
 

 

Brantevikschampinjoner

En favorit som verkligen visar att lagen är allt. Du kan även lägga förvällda auberginebitar eller tofu i den här lagen.

500 gram champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
1 rödlök, finhackad
1 deciliter finhackad dill
1 deciliter ättiksprit (12 %)
2 deciliter strösocker
3 deciliter vatten
8 kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
1 tesked salt


Blanda ihop champinjoner, gul lök, rödlök och dill i en glasburk.
Koka upp ättiksprit, strösocker, vatten, kryddpepparkorn, vitpepparkorn och salt i en kastrull. Häll ner i burken och låt svalna. Ställ in i kylen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".