champagneglas fylls
Foto: JESSICA GOW / TT

Carl Jans tips på mousserande vin till julklapp eller nyår

Mousserande viner finns i flera prisklasser och är festligt att ge bort i julklapp. Har man råd kanske man slår till med en Champagne. Här är Carl Jan Granqvists tips. Spara även tipsen till nyår om du vill fira med bubbel.

Champagne på 75 cl flaska Charles Heidsieck Brut Réserve nummer 77522 på Systembolaget

Detta är en klassisk champagne där man valt att runda av det unga basvinets naturligt friska syra med generösa mängder med viner som lagrats i 8-10 år. De ger nötiga och honungsartade toner som påminner om nougat och kompletterar det unga basvinets äpple- och citrustoner. Vid en sval temperatur kring 8-10 grader accentueras vinets fräschör och mognadstonerna håller sig diskret i bakgrunden. Vinet blir därmed aperitifvänligt. Om vi istället serverar vinet vid 12-14 grader i ett lite bredare vitvinsglas får mognadstonerna så väl som de rostade och brödiga toner som kommer från vinets långa lagring på jästfällningen fram. Upplevelsen blir att vinet är tyngre, krämigare och fylligare och plötsligt har vi istället en måltidsdryck av rang. Sjötunga Walewska är bara en av många läckra kombinationsmöjligheter.

Doft: Läckert rostad, brödig och nougattonad doft med inslag av färska och bakade äpplen och gula plommon.

Munhåleupplevelse: Frisk och fräsch smak med utomordentlig balans av fyllighet och syra, där de olika karaktärerna kan förstärkas genom att man reglerar serveringstemperaturen.

Alkohol: 12 %

Pris: 459 kr

Spanskt mousserande vin på 75 cl flaska III Lustros Cava Gran Reserva 2009 nummer 93127 på Systembolaget

Den spanska Cavan är ett vin som allt för ofta får lida för att det bara ses som ett lågprisalternativ. I detta lite exklusivare prisläge får man väldigt mycket karaktärsfullt vin för pengarna. Stilen är vid sidan om bubblorna inte särskilt champagnelik, utan rundare, mjukare och fylligare. Det är dock ett strålande mousserande vin. Det är gott på egen hand, men än bättre till mat.

Doft: Ursprungstypiskt päronfruktig och lätt kautschuktonad med inslag av jordighet, men med fin komplexitet och en aning av hallon och honung.

Munhåleupplevelse: Rund, mjuk och krämig, med tydligt brödiga och jästiga toner och trots sin kraft

bjuder eftersmaken på god fräschör.

Alkohol: 12 %

Pris: 299 kr

Franskt mousserande vin på 75 cl flaska Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Brut Extra nummer 7725 på Systembolaget

Vill man hålla prisklassen något lägre bör man med fördel styra undan från vinerna från Champagne. I lägre prisklass betalar man ofta en avsevärd slant för det prestigefulla ursprunget. Crémant de Bourgogne tillverkas på samma vis som en champagne men kommer från regionen som Champagne gränsar till i söder. Clotilde Davenne är en duktig vinmakerska som alltid sätter fräschören i främsta rummet.

Doft: Frisk och fräsch doft av syrligt äpple och citrus på en botten av finstämd brödighet.

Munhåleupplevelse: Elegant och krispigt frisk med livlig och uppiggande mousse.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 149 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista