Kikärtsbullar
1 av 2
Zazzis kikärtsbullar. Foto: Alexandra Zazzi/Sveriges Radio
Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman
2 av 2
P4 Extras matexpert Alexandra Zazzi. Foto: Annika Broman

Testa nya slags bullar i jul!

"Gå all-in, bara njut och gör en vacker blandning av olika bullar på julbordet!"
3:32 min

Förutom de klassiska köttbullarna så tipsar P4 Extras matexpert Alexandra Zazzi om att prova kikärtsbullar för att piffa upp julbordet.

Zazzis magiska kikärtsbullar

4 personer

1 gullök

1 vitlöksklyfta

1 msk paprikapulver

2 tsk gurkmeja

2 tsk spiskummin, valfritt

1 skvätt olja att steka i

1 valnötsstor bit ingefära

2 paket förkokta kikärter i burk

1 kruka persilja eller motsvarande mängd

1 dl bovetemjöl

1 ägg (eller motsvarande ”no eggpulver” enligt anvisningar på förpackning för veganer)

Smör eller olja (veganalternativ) att steka i.

Gör så här:

Skala och finhacka lökarna. Låt svettas tillsammans med kryddorna i olja tills det blir genomskinligt, lägg de väl avrunna kikärterna i pannan tillasammans med grovt hackad persilja. Vänd om så att det ångas ur och salta/peppra.

Mixa i matberedare , lägg i en bunke och rör i ägget, strö över bovetet och rör om. Smaka av med salt och peppar.

Rulla bullarna och stek försiktigt med mjuk hand.
Provstek en bulle med matfett i en panna, om det inte håller ihop, tillsätt mer mjöl! 

– Kikärtsbullarna är goda både kalla och varma, säger Alexandra Zazzi. 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".