Bengt Hansell
Bengt Hansell Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Bengt Hansell om Kungens tal: Han tar hela tiden ett steg framåt

"Kungens barn växer upp och han har nu många barnbarn"
10 min

Terroristattentatet i Stockholm i april var en av händelserna som Kung Carl XVI Gustaf tog upp i sitt jultal, det 45:e i ordningen. En annan var #Metoo. 

Här kan du höra Kungens jultal

Julen är en kristen högtid, sa Kungen. Han talade om gemenskap oavsett religion. Tröttna inte på att göra gott.

Bengt Hansell, Ekot har bevakat Kungens jultal i många år och säger att det var lite oväntat att Kungen talade om Bibeln och tog citat från den.

– Samtidigt var det inte oväntat för när jag intervjuade honom inför hans 70-årsdag då framgick att Kungen är djupt troende. Monarkin är ju väldigt förknippad med kyrkan.

Kungen tar också upp aktuella frågor, om terrorattacken i Stockholm i april.

– Fem personer miste livet. Till deras familjer och närstående vill jag och min familj rikta vårt varmaste deltagande denna första jul.

Men han tar också upp #Metoo där kvinnor larmat om missförhållanden. Han talade om respekt och hänsyn och om civilkurage.

Bengt Hansell menar att Kungen ser framåt. Han hoppas att kommande generationer kan forma sitt samhälle. Kommande generationen är annars något som är väldigt nära eftersom han nu har många barnbarn.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".