Dagens gäst

Kent Wisti - prästen som missionerar humorns värde

2:04 min

Det största hotet mot mänskligheten idag är humorlösheten. Det menar prästen, konstnären och satiriken Kent Wisti som gör succé med sina vassa satiriska teckningar.

Är man inte exakt som biskopen i Fanny och Alexander så blir man geniförklarad.   

Kent Wisti är verkligen inte exakt som biskopen i Fanny och Alexander utan gör succé med sina satirteckningar i DN och i sociala medier och han ställer ut konst, både med och utan erotik. Han har dessutom utsetts till missionsstrateg, det vill säga en som ska ta Svenska kyrkan in i framtiden. Han tror att humorn har en given plats.

– Humorn är en garant för överlevnad där det finns raka motorleder till vårt mänskliga. Man ska kunna föreställa sig något som inte redan finns; det vi kan kalla hopp. Det är viktigt att skratta åt sina tillkortakommanden, säger Kent Wisti till vår gästprogramledare Titti Schultz.

Hur firar denna populära, humoristiska präst julen då?

–  Jag lever nog som många; man firar en sekulär, borgerlig jul. Det som jag tycker är konstigt är att man ska lajva 1800-talet för att det ska vara en "riktig jul". Den kristna julen är ju fullt och blodigt allvar med Gud själv som föds som människa genom smärta blod och avföring in i vår otillräcklighet, våra sår och trasighet och vårt trauma att vara människa och det gestaltar vi genom nån gammal gubbe i slokhatt som grillar äpplen. Det blir absurt! säger Kent Wisti.

 

Lyssna gärna på den här intervjun som Titti gjorde med Kent. Ur det längre klippet:

– Jag ville tidigt bli präst. Någon gång sen i tonåren ville jag bli cowboy – men sen ville jag bli präst igen.– Jesus har behandlats som Alfons Åberg (Om religion i hans egen familj) 

– Den skulle inte väcka anstöt (att en präst nu ger en utställning med erotisk konst) 

– Gubbarna är klara i telefon – så satirbilderna tar knappt en minut att skriva. (Det går undan att tillverka de populära satirteckningarna)

 – De vill att jag ska vara en rebell men jag tar fan inga order från dem! (En av Wistis favoritgubbar)