Jessica Stiernlöf Walker och Titti Schultz
1 av 2
Jessica Stiernlöf Walker och Titti Schultz Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Jessica Stiernlöf Walker
2 av 2
Jessica Stiernlöf Walker Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Att leva i världens mest slutna land

I matteböckerna fick barnen räkna nedskjutna amerikaner

7:06 min

Jessica Stiernlöf Walkers man var Sverigeambassadör i Nordkorea så familjen bodde i Nordkorea, Pyonyang i tre år. Det var onekligen annorlunda för hela familjen att bo i världens mest slutna land, inte minst för barnen som gick i nordkoreansk skola.

– Barn upp till 12 kan leva ett bra liv i Nordkorea som utländsk elev; man kan leva ett tryggt och bra liv - men sen är det inte kul, berättar Jessica Stiernlöf Walker. Lärarna i skolan var lågmälda när det gällde propaganda men i skolböckerna var det annorlunda.

– I matteböckerna kunde det stå: Tre socialistiska ungdomar skjuter tre amerikanska imperialister - hur många blir det kvar? Det var också mycket pansarvagnar och Sydkoreanska barn som är fattiga och utmärglade.

Vi strök över de amerikanska imperialister i böckerna så läraren frågade vår dotter: Vad har du gjort? Det ledde till ett samtal med rektorn där vi förklarade att vi i i vår kultur inte använder exempel där vi skjuter på folk, knappt på djur.

Han bad faktiskt om ursäkt och sa att böckerna var gamla - men den var från 2011 så den var ju inte så gammal.

Lyssna gärna på hela intervjun som vår gästprogramledare Titti Schultz gjorde med Jessica Stiernlöf Walker. Här berättar hon bland annat om att det finns olika skikt i telefonsystemet så de rika kan bara bra med de rika exempelvis.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista