Anna-Karin
Foto: Fredrik Etoall
Dagens gäst

TV-Nannyn: Barn mår bra av förväntningar

2:42 min

Hon får andras ungar att bete sig som folk och drar sig inte för att kalla en trött pappa för mes. Hon har blivit Supernanny med hela svenska folket.

– Många familjer gör inte skillnad på vilka roller barn och föräldrar har i en familj. Man tänker att man är jämbördiga parter, men då är det väldigt svårt att få familjelivet att fungera, säger Anna-Karin Wyndhamn. 

Hon är filosofie doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet och utbildad gymnasielärare, men är mest känd som Supernanny. Under hösten har vi kunnat se henne i tv där hon hjälpt flera familjer att få ordning på sina relationer till varandra. Och gemensamt för alla familjer hon besökt var just att de kommit ur balans och att barnen styrde mer än föräldrarna.

– Min uppfattning är att barn mår bra om de vet vad som förväntas av dom, oavsett om det är i skolan eller i hemmet. Den relationen uppnår man ju om man har ett stort mått av tydlighet i vad som gäller. Och att ställa krav och ha förväntningar på barn är inte elakt. Det som däremot inte är snällt är att inte ställa krav alls. Det är detsamma som att säga att man inte bryr sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista