Ganache, chokladsås.
Ganache - fransk chokladkräm. Foto: Carolyn Kaster/TT
Zazzis mat

Lyxigt nyårsgodis med ganache

4:07 min

Ganache - fransk chokladkräm. Det kan man försöka sig på om man vill lyxa till nyårsdesserten eller nyårsgodiset. Alexandra Zazzi berättar hur!

Fransk chokladkräm - är det som chokladmousse?

- Njae... mer som en nutellakräm... segare och hur gott som helst. Den kan till exempel dyka upp i små macarons. En mjuk, len chokladkräm.

Vad kan man använda den till annars?

- Den är perfekt i praliner! Det finns olika metoder att göra ganache, men klassiskt är att koka upp grädde, bryta choklad i bitar och smälta samman detta. 

- Jag tycker man kan ha i lite smör också, då får det ytterligare en dimension.

Vattenbad behövs inte, men man får ge den lite tid. Mängden choklad kontra grädde avgör hur mjuk eller hård den blir. 

- Jag brukar spritsa ut den som små köttbullar på smörpapper, lägga in i kylen en stund, sen rulla till runda fina bollar. Sen in i frysen så de blir iskalla och hårda, ta ut och doppa snabbt i smält choklad. Då får man ett skal av hård choklad och ett innanmäte av mjuk, härlig ganache!

- Vill man göra det lite extra nyårsfestligt kan man strö lite flingsalt på toppen. Eller smälta lite socker, ha i hackad mandel och strö blandningen över chokladbitarna - det är goa grejer!

 

Nyårsdessert - ganache

Gör din egen goda ganache och fyll kakor och kex.

4 personer

  • 200 g choklad av bra kvalité, fint hackad
  • 1,5 dl vispgrädde 40 procent
  • 50 g smör

 

Lägg choklad och grädde i en kastrull och värm långsamt under omrörning tills chokladen smälts och blandats. Rör i smöret.

Plasta nära ytan eller lägg direkt i en spritspåse och låt stå att vila i minst 12 timmar. Använd rumsvarmt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista