Matz Larsson
Läkaren Matz Larsson kunde inte hitta någon som ville ställa upp på bild, så han fick själv agera modell för sin teori. Foto: Maria Bergman/Örebro Universitet

Att vara högerhänt kan ge skydd för hjärtat

"Får det verka under flera miljoner år kan det påverka generna"
2:33 min

Är majoriteten människor högerhänta för att det en gång i tiden gav bättre skydd för hjärtat? Den teorin lanserar i alla fall Matz Larsson, överläkare vid hjärt- och lungkliniken på universitetssjukhuset i Örebro.

Matz Larsson är hjärt- och lungläkare vid Örebro universitet, och har under drygt tolv års tid intresserat sig för varför majoriteten av oss människor är högerhänta.

- Hjärtat sitter lite mer till vänster, och om du då tänker att du tar en spegel och låtsas att du faller ut med ett vasst föremål mot din egen spegelbild, då ser du att när du faller ut med högerhanden får du höger sida av bröstkorgen närmare din motståndare. Faller du ut med vänsterhanden, då kommer vänstra delen av bröstkorgen närmare motståndaren. Och då är risken större att du får ett stick mot hjärtat.

- Hos schimpanser, våra närmaste släktingar, där är det fifty-fifty med vänster- och högerhänta individer.

- Så har det nog varit från början. Men när vi då börjat använda vassa vapen, då kan det här ha gett en viss fördel till högerhänta. Det är ingen jättestor skillnad kanske, men förr var det mycket blodiga strider, det talar arkeologi för. Och om det här har verkat under flera miljoner år, då kan det ha påverkat generna väldigt mycket faktiskt.

Matz Larsson har nyligen fått en artikel i ämnet publicerad i den vetenskapliga tidskriften "Journal of Cultural Cognitive Science", och ser fram emot att hans teori nu tas upp och diskuteras. 

 

Relaterat

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".