Krister Henriksson.
Krister Henriksson. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Krister Henriksson om att läsa Nyårsklockan på Skansen

4:08 min

Skådespelaren Krister Henriksson läser i år Nyårsklockan av Tennyson. Och han gör det lite extra för vännen Rickard Wolff, som gick bort tidigare i år. Vi fick ett samtal med honom alldeles inför.

Hur känns det?

- Jag är mer bekymrad för omgivningen, alla frågar om jag är nervös och hur det känns och bla, bla, bla - faktiskt inte! Det är två minuter och fem sekunder, det är en dikt jag kan utantill. Det kan ju hända att jag kommer av mig, men då får det bli så. Men jag är förberedd, och jag tycker det ska bli kul!  Jag ska försöka läsa den så att folk förstår den. 

Vad handlar dikten om, hur tolkar du den?

- Man ska försöka ringa ut lögnens makt från världens gränser, och ringa in sanningen. Alltså, den är ju dagsaktuell med tanke på fejk news och Trump och allt det som har blivit.

Hur har du annars brukat fira nyår?

- Alltså, jag har alltid stått onykter på Rickard Wolffs balkong. I år var det ju så sorgligt att han gick bort. Jag läser den lite för Rickard också. Jag tror han skulle gilla det, att jag stod på Solliden.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista