Bagare knådar pizzadeg i luften
1 av 2
Här är det Håkan Johansson som svänger pizzadegen, Världens bästa bagare 2015. Foto: Janerik Henriksson/TT
Johanna Westman och Ylva Lilja
2 av 2
Johanna Westman och Ylva Lilja Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Recept till P4 Extras publik

Mmmm... Så gör du riktig italiensk pizza

Man kan nästan säga att det är "pizzans nationaldag" idag. Här kommer tips på hur du kan få till den där napolitanska specialiteten hemma i stället för att gå till pizzerian. Johanna Westman som är matkreatör, författare och programledare delar med sig av sina bästa knep.

Degen

  • Jag ofta köper färdig deg från pizzerian som är jäst i två dygn - annars finns ett bra recept här nedan på en bra deg.
  • Lägg inte pizzan på en kall plåt. Sätt in plåten i ugnen och pizzan på bakplåtspapper, sedan skjutsar du över pizzan på pappret på den varma plåten.
  • Man kan grädda degen innan man lägger på toppning.
  • Pizza-sten är en variant men har man riktigt heta plåtar är det samma sak.

 

Ugnen

  • Maxa ugnen, låt plåten sitta inne, bakplåtspapper och så langa in den snabbt.

 

Tomatsåsen

  • Gärna en enkel tomatsås på burktomat och kryddor. Recept finns här nedan. Man kan också göra pizza Bianca utan tomatsås.  

 

Ost

  • Det ska vara en riktig mozzarella. Har man en buffelmozzarella eller burrata så kan man ta ut och lägg på färsk efteråt.

 

 

RECEPT 

PIZZADEG
1 paket jäst
4 deciliter fingervarmt vatten
2 matskedar olivolja
1 tesked honung
½ tesked salt
10 deciliter vetemjöl special + lite extra för utbakning


Smula jästen mellan fingrarna i bunken. Häll i en skvätt vatten och rör ut jästen. Häll i olivolja, honung och salt och rör om. Häll i resten av vattnet.
Häll på mjöl men spara ½ deciliter till utbakningen. Knåda ordentligt tills du har en jämn deg. (Använd gärna degkrokarna på elvispen!) Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

 

ENKLASTE PIZZASÅSEN

1 burk körsbärstomater
2–3 msk olivolja
½ tsk torkad oregano
1 nypa socker
Salt och peppar
 
Mixa tomater med kryddorna. 

 

RICOTTAKRÄM TILL PIZZA BIANCA
 
250 g ricotta
2–3 msk olivolja
Salt och peppar
 
Blanda ihop.

 

BAKA UT DINA PIZZOR

1 sats pizzadeg – se recept
Enklaste pizzasåsen eller ricottakräm till pizza Bianca
Mozzarella
Din favorittopping – skinka, salami, skivade champinjoner, grillade tunna skivor av zucchini eller aubergine, oliver, kapris, sardeller, grönkålsblad, smulad kokt potatis, parmesan, stekt lök, inlagd paprika, smulad getost, honung, valnötter eller andra nötter….
 
Sätt ugnen på 250 grader eller maxtemperatur. Sätt in plåtar i ugnen så de blir riktigt heta. Dela degen i 4 delar och kavla eller dra ut degen till en tunn rundel. Lägg upp dem på bakplåtspapper. Dra över bakplåtspappret på en het plåt och grädda i ett par minuter. Ta ut pizzan och bred på tomatsås eller ricotta. Toppa med dina favoritingredienser. Grädda  i cirka 10 minuter eller tills kanterna fått färg och osten är smält och bubblar.

FRITERAD PIZZA – PIZZA FRITTA
 
1 pizzadeg – se recept
1 liter frityrolja
2–3 buffelmozzarellor
1 ask körsbärstomater
Ruccolasallad
Basilika
Färsk oregano
Små svarta oliver t.ex taggascia
 
Hetta upp oljan till ca 180–200 grader. Skär mozzarellan i skivor, tärna tomaterna fint. Dela degen i ca 15–20 bitar och kavla ut varje del till en liten rundel. Fritera varje pizza i ca 3-4 minuter. Vänd på den efter halva tiden. Lägg upp tomater, mozzarella och grönt på pizzorna med detsamma och servera.
  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".